Tetőszigetelés blog

Tetőszigetelés a csodálatos fújható fagyapottal

A fújásos tetőszigeteléshez leginkább a fújható kőzetgyapotot és üveggyapotot használják, de természetes eredete miatt egyre inkább terjedőben van a fagyapot szigetelés is. Rendkívül előnyös szigetelőanyag, számos tulajdonsága kiemeli a többi, már hagyományosnak számító anyagok közül.

A fújható fagyapot tetőszigetelés technológiája

Ahogy a többi fújható szigetelést, úgy a fagyapotot is egy hosszú csöves, porszívószerű berendezéssel hordják fel a felületre. Az alkalmazott csővastagság leginkább a létrehozandó felület méretével és kialakításával van összefüggésben. Ezzel a technológiával teljesen hézagmentes szigetelés alakítható ki, ami még a legapróbb réseket is tökéletesen fedi. Szigetelés kapacitása ezáltal kimagaslóan jó.

A fagyapot lényegében nem más, mint farostok koncentrált halmaza. Így a háromdimenziós szerkezetéből adódóan igen alaktartó és tartósan zsugorodásmentes. Rendkívül stabil, hosszú távon és magabiztosan megállja helyét a különböző tetőszigetelőanyagok mellett. Talán elsőre meglepő, hiszen egy természetes anyagról van szó, de nagyon jól ellenáll a penésznek, mivel szerkezete szellős, és megfelelően átengedi a párát.

Világszerte már évtizedek óta előszeretettel használják, hazánkban pedig főként tetőterek hőszigetelésére terjedt el. De emellett kiváló alkalmazása utólagos szigeteléseknél, felújításoknál, szigetelések pótlásánál.

Sok-sok érv a fagyapot tetőszigetelés alkalmazása mellett

A számos tetőszigetelés technológia közül a fújásos fagyapot az egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás. Egyrészt a fa alapanyag az egyik legtermészetesebb anyag a világon, ezért a fagyapot akármilyen szigetelési vagy még fel nem használt maradéka könnyen bedolgozható, vagy akár évek múltán is felhasználható. Ha szigetelésre már nem is alkalmaznánk, akkor pedig számtalan egyéb módon újrahasznosítható.

Az eddig felsorolt számos előnyös ökobarát tulajdonság még kiegészül azzal, hogy az eljárás egyébként abszolút vágási hulladékmentes. Illetve igen fontos még megemlíteni, hogy míg az egyéb általános szigetelőanyagokat veszélyes hulladékként kell kezelni, addig a fagyapot az egyik legtermészetesebb alapanyag. Eltávolítása és megsemmisítése nem igényel speciális szigorú feltételeket és eljárásokat.

Kimagasló hőszigetelési tényezője mellett jelentős hangszigetelési képessége is. És annak ellenére, hogy alapanyaga az egyik legtűzveszélyesebb anyag, szerkezetének köszönhetően mégis képes fokozott tűzbiztonságot nyújtani. Erről tűzvédelmi igazolások is elérhetők a gyártóknál és kivitelezőknél.

Mindent összevetve tehát a befújható fagyapot tetőszigeteléssel egy stabil és időtálló, rendkívül homogén, és emellett megfelelően szellőző szigetelést kapunk. Segít otthonunk ideális hőmérsékletének kialakításában és fenntartásában akár a legzordabb hidegben és a legtikkasztóbb hőségben is. Ennek köszönhetően pedig jelentősen hozzájárul fűtési és hűtési költségeink csökkentéséhez.

Még szintén kedvelheted...