tetőszigetelés
Tetőszigetelés blog

Miért fontos a tetőszigetelés?

A tető szigetelésének elsődleges célja, hogy megakadályozza, vagy legalábbis minimálisra csökkentse a rajta eltávozó hő mennyiségét. Alap fizikai törvényszerűség, hogy a meleg levegő felfelé áramlik, ezért téli időszakban a fűtés hője a padlás és a tető felé mozog. Szigeteletlen vagy helytelenül szigetelt padlásokon, tetőkön ezért tetemes mennyiségű fűtéshő távozik.

Az egész házat tekintve fajlagosan, azaz négyzetméterre vetítve a legtöbb hő a padláson vagy tetőn keresztül szökik el. A legtöbb számítás szerint a fűtési energia 20-30%-a távozik ily módon, ezért igen jelentős, hogy ezt az arány mennyire tudjuk visszaszorítani.

A fűtési hőmennyiség eltávozásának megakadályozása több szempontból kiemelt fontosságú.

  1. Egyrészt szigetelt tetők esetén jelentősen csökken a fűtésre fordítandó energia és ez által a költség is. Magánemberként jelentős megtakarításokat érhetünk el a tetőszigetelés – akár utólagos – kialakításával.
  2. Másrészt környezetvédelmi okokból egyre szigorúbb hőtechnikai előírásokat vezetnek be a tetők hőátbocsátására vonatkozóan. 2018-tól már csak olyan családi házakat lehetett építeni, ahol a beépített tetőtér magastetőjének, vagy a lakatlan padlás födémének hőátbocsátási tényezője maximum 0,17 W/m2K volt. 2020-tól pedig még alacsonyabbra vitték az elfogadási határt, és már csak 0,14 W/m2K érték alatti hőátbocsátást fogadnak el.

Nézzük meg tehát, milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre tetőszigetelés szempontjából.

Tetőszigeteléshez alkalmazott anyagok

A leggyakrabban alkalmazott anyagok magastető szigetelésére az üveggyapot, a kőzetgyapot és a hungarocell. Beépítetlen tetőtérnél gyakori az Austrotherm lépésálló szigetelő vagy hőszigetelő lemez használata.

A jelenleg érvényben lévő hőátbocsátási tényezőknek való megfeleléshez 28-30 cm vastag hagyományos EPS100-as hungarocell lemez szükséges. A grafitadalékos Grafit100-as polisztirol lemezekből pedig elegendő 20-22 cm-es vastagságú. Az üveg- és kőzetgyapotból is hasonló vastagságú alapanyagok tudják biztosítani a padlástér megfelelő szigetelését.

Tetőszigetelési módszerek

Az anyag megválasztásán túl a gyakorlatban nagyobb fejtörést okoz a megfelelő szigetelő módszer kitalálása. Ugyanis a szigetelés történhet a szarufák között, alatt és felett is. Beépítetlen tetőtérnél egyszerű dolgunk van, mivel a födém szigetelése végezhető a padlástérből.

Viszont a legújabban meghatározott hőátbocsátási tényezőknek való megfelelést a 10-15 centiméteres szarufák közötti kőzetgyapot vagy hungarocell sem tudja biztosítani. Ilyenkor szükséges kiegészítő szigetelés a szarufák alatt is. Ennek kialakítása azonban nagy szakértelmet, körültekintést, és sok esetben jelentős befektetést igényel.

Az egyik probléma, hogy mivel a fa hőszigetelési tényezője gyengébb, mint a többi felhasznált szigetelőanyagé, a szarufák hőhidat képeznek a szigetelésben. A másik megfontolandó tény, hogy a szarufák alatti kiegészítő szigetelés akár 10 cm-t is elvehet a hasznos tetőtéri lakótérből.

A szarufák felett kialakított hőszigetelésnél pedig fontos paraméter, hogy a szigetelőanyag elbírja a lécezés és a tetőfedő anyag (cserép, lemez stb.) súlyát. Emellé figyelembe kell venni a téli időszakban esetleges a tetőre rakódó hó tömegét is. Ez a fajta szigetelési mód tehát komplexebb, és ellenállóbb anyagokat kíván, amik növelik a befektetési költséget.

A leírtakat mérlegelve kell tehát döntenünk a megfelelő szigetelőanyagról és módszerről. Már ez is elég nagy falat, viszont a megvalósítása további kihívásokat rejt magában. De nem hagyunk magadra, következő bejegyzéseinkben ezekről is részletesen olvashatsz majd.

Még szintén kedvelheted...