Tetőszigetelés blog

Hogyan szigeteljük a padlásfödémet

Előző cikkünkben bemutattuk a tetőszigetelés fontosságát és alapkérdéseit. Olvashattad azt is, hogy a kivitelezéshez vagy a padlásfödémet, vagy magát a magastetőt szükséges szigetelnünk. Ebben az írásban a padlásfödém szigetelését ismertetjük részletesebben.

A padlásfödém szigetelése akkor jelent megoldást, amikor egy különálló családi ház padlástere beépítetlen. Ilyenkor a szigetelés végezhető a padlás oldaláról. Két alapvető helyzet áll fent ebben az esetben:

  1. A tetőteret nem használják, rajta közlekedés nem történik.
  2. A tetőtér időszakosan használt, pl. tárolás céljából, ezért rajta közlekedés történik.

Az első lehetőség az egyszerűbb, kivitelezése és olcsóbb, ugyanis ilyenkor alkalmazható nem járható szigetelés. A szigetelőanyagot – ami ilyenkor legtöbbször üveggyapot vagy kőzetgyapot, ritkábban polisztirol tábla – elegendő a kívánt vastagságban elkészíteni, nincs különösebb plusz munka vele. Az alkalmazandó vastagság általában 20-30 cm. Amire viszont ilyenkor is figyelni szükséges:

  • A szigetelés hatékonysága érdekében a szigetelőanyag legyen két rétegben lefektetve.
  • A szigetelőanyag alá párazáró, míg fölé páraáteresztő fóliát javasolt tenni, hogy az anyag hőszigetelő képessége tartós legyen.

A padlásfödém nem járható szigetelésére gyakran használják a Rockwool vagy az Airrock cégek termékeit, mindkettő nagyon ismert Magyarországon.

Járható szigetelés kialakításához az üveggyapoton és kőzetgyapoton túl alkalmazzák az EPS100 lépésálló hungarocellel készült padlapot is. Ez az alapanyag ugyanis már egybe van építve egy járófelületnek megfelelő faforgács lappal.

Üveggyapot vagy kőzetgyapot használatakor viszont biztosítani kell valamiféle járófelületet a szigetelőréteg fellett. Ehhez legtöbbször pányvafákat helyeznek el a szigetelő lemezek közé, majd ezekre fektetnek deszkákat vagy osb lapokat.

Természetesen a járható szigetelés esetében is elengedhetetlen a szigetelőanyag megfelelő védelme a párával, nedvességgel szemben, így alá ugyanúgy párazáró, míg fölé páraáteresztő réteg alkalmazása javasolt.

Emellett kiemelten fontos a lakótér szellőzési igényét már a tetőtér szigetelésének tervezési fázisában figyelembe venni, hogy az ne károsítsa a födém szigetelésének anyagát. A lakásban biztosan keletkezik majd pára, ami valahol távozni fog. És ha ez a padlásra felszállva a szigetelőanyagban csapódik ki, az jelentősen rontani fogja annak hőszigetelő képességét.

Még szintén kedvelheted...