magastető szigetelés
Tetőszigetelés blog

Hogyan szigeteljük a magastetőt

A padlásfödém szigetelésének bemutatását követően cikksorozatunkat most a magastető szigetelésének részletesebb ismertetésével folytatjuk. A tetőszigetelés módszerei közül a magastető szigetelését akkor kell alkalmazni, ha a tetőtér beépítésre került, lakott.

A magastető szigetelés többféleképpen kivitelezhető. A szigetelés helyezhető a szarufák fölé illetve közé. A szarufák feletti szigetelés esetében nagyon fontos, hogy a szigetelőanyag elviselje az egész tetőzet súlyát, illetve télen a még rajta esetleges felhalmozódó hó tömegét is. Ennél a szigetelési módnál a szarufákat, ha külön nem kerül rájuk takaróelem, akár láthatjuk is a lakótérből nézve.

Ezzel szemben a szarufák közé helyezett szigetelésnél a szarufák legtöbbször takarásba kerülnek. A szigetelés hatékonyságának növelése érdekében ugyanis gyakran alkalmaznak mellé szarufák alatti szigetelést is.

A tetőtér szarufák feletti szigetelése

A szarufák feletti, azaz külső oldali tetőtér szigetelés az egyik legjobb megoldás műszaki szempontból, mivel ilyenkor a szarufák nem képeznek hőhidat a szigetelésben. Emellett a szigetelőanyag vastagságából eredő lakótér csökkenéssel sem kell számolni. A hőszigetelésen túl a külső oldali szigetelés másik jelentős előnye, hogy nyáron is segít megfelelő hőmérsékletet tartani. Tűző napsütésben is képesen a kinti forróságot a tetőtéren kívül tartani.

Az általános kőzetgyapot lemeznél alkalmazott szigetelés-vastagság általában 25-30 cm. A Rockwool által gyártott termékek között találunk megfelelőt szarufa feletti szigetelésre. Ezek ugyanis a hőszigetelés biztosítása mellett megfelelő fizikai tulajdonsággal rendelkeznek a tető súlyának elviseléséhez.

Bizonyos Austrotherm hungarocell lemezekkel pedig ugyanolyan hőszigetelési hatékonyság már 24-25 cm vastagsággal elérhető a 28-30 cm-es kőzetgyapot helyett. Ennek oka, hogy ezekben a lemezekben a grafitos adalékanyag jelentősen csökkenteni képes a hőátbocsátási faktort. Emellett a grafitadalék kiemelkedő tulajdonsága, hogy megfelelő szilárdságot biztosít a tető összterhének elviseléséhez még nagyobb hóesések esetén is.

Többszörös előnyei miatt tehát érdemes megfontolni a szarufák feletti hőszigetelés választását. Még ha nagyobb egyszeri befektetést jelent is, mind télen, mind nyáron jelentős energiamegtakarítás, és ezáltal költségcsökkentés érhető el alkalmazásával.

A tető szarufák közötti szigetelése

A szarufák közötti szigetelés egyik fő problémája, hogy a jelenlegi építkezési körülmények között alkalmazott szarufák magassága maximum 15 cm-es szigetelés beépítését engedi meg fizikailag. Viszont mivel a hatályos előírások szerint az újonnan épülő házak hőátbocsátási tényezője legfeljebb 0,14 W/m2K lehet, a legmodernebb kőzetgyapot és üveggyapot lemezekből is legalább 20-25 cm-es szigetelésvastagot kellene használni.

A hiányzó 5-10 cm-es különbséget csak úgy lehet pótolni, ha még a szarufák alá is tesznek kiegészítő szigetelést. Ennek további előnye, hogy segít a szarufa hőhídként való viselkedésének kompenzációjában.

Még szintén kedvelheted...