tetőszigetelés fával
Tetőszigetelés blog

A tetőszigetelés anyagi előnyei és modern módszere

A legtöbb ingatlantulajdonos számára ismert tény, hogy a tető és falak szigetelésével jelentős pénzügyi megtakarítás érhető el minden hónapban. A megfelelő szigetelések télen segítenek benntartani a fűtés melegét, nyáron pedig a klíma által kialakított hűvös levegőt. Így tehát az egész éves költségünkre hatással van a szigetelés vagy éppen annak hiánya.

Nézzük a számokat!

Egy átlagos különálló lakóház esetében a bent felhasznált hűtési vagy fűtési energia 35%-át a falakon, 25-25%-át a tetőn, illetve a nyílászárókon, 15%-át pedig a padlón keresztül veszítjük el. Annak ellenére, hogy ezek a számok, és a szigetelések hiányának hátrányai alapvetően köztudottak, hazánkban a lakóingatlanoknak mégiscsak a 30-40%-ánál találkozhatunk valamiféle szigetelési módszerrel.

Ezekből az arányokból jól látszik, hogy miért érdemes mindenképpen figyelmet szentelnünk a tetőszigetelés területének. A fűtési költségek télen ugyanis egy háztartás rezsijének kb. 75%-át jelentik, és ez egy családi háznál havi szinten akár 40 000 forintot is takarhat. Ezt egész évre összegezve, és mellé még a nyári hőségben alkalmazott klíma működtetési költségét is beleszámítva, megfelelő szigeteléssel egy családi háznál több százezer forintot is megtakaríthatunk.

A tetőtérszigetelés egyik modern megoldása

Eddigi írásainkban már ismertettük a tetőszigetelés alapvető két módszerét, azaz a padlásfödém szigetelését, illetve a magastető szigetelését. Ezekben a cikkekben szót ejtettünk a leggyakrabban használt szigetelőanyagokról is. Bizonyos helyzetekben – pl. kisebb felületű padlásterek belső szigetelése – akár saját magunk is végezhetjük a szigetelést, viszont a minél hatékonyabb költségmegtakarítás elérése érdekében ajánlott szakemberrel végeztetnük a kivitelezést.

Emellett ma már elérhetők olyan új technológiák, melyek speciális gépeket, eszközöket és szaktudást igényelnek, viszont cserébe gyorsabban és nagyobb szigetelési hatásfokkal rendelkező tetőteret kapunk. Ilyen új, innovatív megoldás a fújásos technológiának elnevezett szigetelési módszer. Gyakorlati tapasztalatok szerint az ilyen módon kivitelezett hőszigetelő rétegek eredményeként a hűtésre és fűtésre kiadott költségeink megfelezhetők.

A fújható szigetelés legnagyobb előnyei

A technológia igen nagy előnye, hogy mivel még lambériánál vagy gipszkarton falnál sem igényel bontást, rendkívül gyorsan kivitelezhető. Felmérést követően akár egy nap alatt elkészíthető egy családi ház egész tetőjének szigetelése. Emellett igen környezetbarát, mivel a fújás során szinte nem keletkezik hulladék, illetve a felhasznált anyagok is természetesek, nem környezetszennyezők.

Abszolút résmentes technológia, így nem jönnek létre hőhidak. Anyagaiba a kártevők nem képesek beleférkőzni vagy táplálékként megrágni, és a penészképződéssel szemben is ellenáll. Sok más egyéb alkalmazott normál szigetelőanyaggal ellentétben nem szúr vagy irritál, és abszolút víz- és tűzálló réteget képez.

Még szintén kedvelheted...