Tetőszigetelés blog

A fújható kőzetgyapot és üveggyapot tetőszigetelés

Már két cikkünkben is szót ejtettünk egy modern tetőszigetelési eljárásról, azaz a fújható technológiáról. Bemutattuk számos előnyét, illetve a kivitelezés alapjait. A különböző szigetelőanyagok fajtájuktól függően más-más szigetelési hatásfokkal rendelkeznek, ezért érdemes áttekintenünk a legfontosabbakat, hogy saját tetőnk esetében megfelelően válasszunk.

Mostani írásunkban a tetőszigeteléshez alkalmazható fújható szigetelőanyagok közül a fújható kőzetgyapotról és üveggyapotról olvashatsz részletesebben. E két anyag mellett még a fagyapot szigetelés is egyre inkább terjedőben van, amit pedig egy következő írásunkban ismertetünk.

Fújható kőzetgyapot szigetelés

A kőzetgyapot befújható változata a leginkább elterjedtebb és legrégebben alkalmazott fújható szigetelőanyag. Kiváló hőszigetelési képességgel rendelkezik, ami abszolút megfelelővé tetőtéri szigetelések gyors és egyszerű készítésére. Ellenáll a kártevőknek, penésznek és gombának, mint a többi fújható szigetelőanyag. Jó hangszigetelő tulajdonsága miatt is előszeretettel alkalmazzák.

Apró szemcsés granulátum formában hozzák kereskedelmi forgalomba több kilós zsákokban. Felhordása egy kb. 10 cm átmérőjű csővel történik. Nagyon jól tömíti a kisebb réseket, hézagokat, télen kitűnően benntartja, nyáron pedig kizárja a meleget. Tűzálló képessége kiváló, tűzvédelmi szempontból az A1-es, azaz nem éghető kategóriába sorolt.

Fújható üveggyapot szigetelés

A fújható üveggyapot hazánkban már évek óta jól bevált szigetelőanyagnak számít a tetőszigetelés területén. Könnyen megkülönböztethető a hagyományos üveggyapottól, mivel kinézetében eltér tőle, ugyanis színe fehér. Préselt állapotban hozzák forgalomba, amiből például egy 16 kg-os kiszereléssel 1-1,5 négyzetméternyi felületet is be lehet fedni.

Felhordás közben pár centiméteres szálakat képez, amik vattapamacshoz vagy hópehelyhez hasonló formákban tapadnak egymáshoz. Ez lehetővé teszi, hogy még a nehezen hozzáférhető helyeket is hézagmentesen kitöltse. Szigetelőtulajdonsága a hangra is kiterjed, és jó tűzgátló; tűzvédelmi besorolása nem tűzveszélyes anyag.

Több tulajdonsága együtt teszi az egyik legkiválóbb tetőtéri szigetelővé. Tömege igen csekély, 20 cm vastag rétege négyzetméterenként 2,5 kg-nál kevesebbet nyom. Ezzel jelentős mértékben tehermentesíteni lehet a födémet. Emellett rendkívül száraz anyag. Nem veszi fel a párát a levegőből, segíti a szellőzést, így használatával a gombásodás elkerülhető. A szerkezet kialakításához sincs szükség vízre, ami befolyásolná a födém szerkezetét.

Vízkizáró tulajdonsága miatt rendkívül időtálló anyag, hőszigetelő teljesítményét egész élettartama alatt megtartja. Kiválóan alkalmazható szigetelések pótlására, bővítésére, gyors felújításokhoz. Könnyű súlya miatt Magyarországon elsősorban tetőtéri szigeteléseket végeznek vele, de előfordul falaknál és padlóknál is. Európában elterjedt alkalmazása még könnyűszerkezetes ingatlanok szigetelésekor a falak, különböző szerkezeti üregek esetében és külső burkolatok mögött.

Még szintén kedvelheted...